Gezonde vegan Stroopwafelkoeken 


Voorheen at ik wel is stroopwafels maar sinds ik plantaardig & suikervrij ben gaan eten, laat ik ze staan. De meeste stroopwafels worden namelijk met roomboter, eieren en bruine basterd suiker gemaakt. Ook kreeg ik destijds wel is last van tandpijn vanwege de hoeveelheid suikers wat er in een stroopwafel zit.

Ik heb nu een recept ontwikkeld dat suikervrij, lactosevrij, glutenvrij en plantaardig is!

Deze stroopwafelkoeken zijn echt heerlijk! Hij was zo op..Terwijl ik eigenlijk nog een goeie foto moest maken ;).

Van het overgebleven koekdeeg heb ik lekker kokosballetjes gemaakt als kleine snack en ook heb ik daar weer mini kokos stroopwafelkoekjes van gemaakt. Wil je meer dan twee stroopwafelkoeken maken, verdubbel dan de ingrediënten. Of maak mini stroopwafelkoekjes.

Wat heb je nodig:

Mixer/keukenmachine/ blender

Ronde uitsteekring ( maar kan ook zonder)

Ingrediënten koekdeeg

  • 35 gram ongebrande cashewnoten
  • 40 gram medjoul dadels ( vergeet niet te ontpitten)
  • 50 gram havermoutvlokken (evt glutenvrij)
  • 50 ml water

Ingrediënten stroop

  • 3 medjoul dadels (yogi yousef) of 40 gram medjoul dadels (vergeet niet te ontpitten)
  • 4 el water
  • 1/2 theelepel carobe poeder ( je mag het ook weglaten, maar geeft beetje karamel smaak) of vervang het met 1 tl ahornsiroop

A- Bereidingswijze koeken

  1. Doe de cashewnoten in de mixer en maal fijn.
  2. Doe vervolgens de (ontpitte) dadels, havermoutvlokken en water erbij en mix het geheel fijn. Als het iets te vochtig is voeg dan extra havermoutvlokken toe. Koekdeeg is nu klaar.
  3. Je kunt op twee manieren de koek maken, 1) met een uitsteekring of 2) je maakt bolletjes van het deeg en drukt ze op de ovenplaat bedekt met bakpapier plat. Je mag zelf bepalen hoe groot je de stroopwafelkoeken wilt maken.
  4. Zet ze nu voor ca. 15 minuten in voorverwamde oven op 180 graden tot dat ze goudbruin zijn. Daarna draai je alle koekjes om en plaats je het voor 5/7 minuten terug in oven. Als klaar zijn laat je ze afkoelen.
  5. Maak nu de stroop- zie stap B.

Tip: Zelf had ik twee koeken gemaakt voor 1 stroopwafelkoek, de rest van het deeg heb ik kleine balletjes van gemaakt en gedraaid in kokosrasp. Een paar heb ik als snack gegeten. Ik had nog vier kleine kokos balletjes over en die heb ik plat gedrukt en in de oven gezet en daarmee 2 kleine stroopwafelkoekjes gemaakt.

B-Bereidingswijze stroop

  1. Voeg de (ontpitte) dadels, water en carob of ahornsiroop in een mixer en mix het tot een fijne dadelpasta/stroop. Als het nog te dik is voeg dan nog extra water eraan toe en mix het fijn.

C-Bereidingswijze stroopwafelkoeken

  1. Nu kun je de koeken besmeren met de dadelpasta/stroop en klaar is je stroopwafelkoek!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten volg mij dan via Facebook, Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Mocht je een andere glutenvrije recept willen bakken, maak dan deze simpele glutenvrije Banoffee Pie!

Hele fijne avond en veel bakplezier.

Vegan stroopwafelkoek

 

Met overgebleven koekdeeg kun je kokos snack balletjes maken

 

Of maak mini kokos stroopwafelkoekjes

2 gedachtes over “Gezonde vegan Stroopwafelkoeken 

Wat vind je van dit bericht?